Hepimizin ortak sayılabilecek günlük bir rutini vardır. Her sabah evimizden ayrılır iş yerimize yada okula gideriz günümüzün birçoğunu orada geçiririz. Bireyler değişik faaliyetler adına uzun vakit geçirdikleri yapıların arasında güvende hissetmek isterler. Ülkemiz etkin bir fay hattı üzerinde yer almaktadır.

Bu nedenle yaşadığımız her gün deprem gerçeği ile yüzleşebileceğimizi unutmamalıyız. Depreme hazırlıksız yakalanmamak adına bir takım önlemler alınmalıdır. Bu önlemlerden biride “Deprem Risk Analiz Tespitinin” yapılmasıdır. Deprem risk analiz tespitinin yapılması hem can güvenliğimizi sağlamak bununla birlikte ekonomik zarardan kaçınmak adına oldukça önemlidir.
Deprem risk analizi herhangi bir yapının dayanıklılığını ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu ölçüm analiz testi sayesinde binanızın hasar oranını, dayanıklılığını ve güvenirliliğini öğrenebilirsiniz. Yapılan risk analiz ölçüm testine göre bina için bir rapor hazırlar. Bu rapor, deprem risk analiz raporudur.
Deprem Risk Tespiti Nasıl Yapılır?
Deprem ile alakalı meydana getirilen bütün çalışmalar ve T.C. Deprem Yönetmeliğine ve uluslararası kriterlere uygun olmalıdır.
Deprem risk tespitinde ilk önce arazinin zemin özellikleri dikkate alınmalıdır.
Yüzey jeoloji çalışmaları ile arazinin zemin özelikleri incelenir ardından yapının zemin etüdü hazırlanır.
Yapının mevcut rölevesi çıkartılır.
Yapı malzemelerinin çevresel ve yapısal hasarları tespit edilir. Yapının taşıyıcı sistemlerinden karot numune örnekleri alınır.
Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan husus örneklerin yeterli sayıda olmasıdır.
Belirlenen zemin özeliklerine nazaran yapının oturtulduğu zeminin stabilitesi, deprem anında gösterdiği davranış şekilleri, yapı – temel elemanlarına olan tesiri ve yapının temel elemanlarının uyumu dikkatli biçimde gözlemlenir.
Başka bir önemli konu ise yapının taşıyıcı sistemlerinin incelenmesidir.
Elde edilen veriler ışığında yapının 3 boyutlu modeli oluşturulur